Utgiven: Juni 2009

Översättning: Göran Andolf

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 160 x 230 mm

Omfång: ca 220 sidor

ISBN: 978-91-85183-67-8

Pocket: 978-91-86597-67-2

Fasornas krig

helvetet i skyttegravarna under första världskriget

John Ellis

Mot slutet av oktober 1914 hade hela västfrontens stridslinje kommit att stanna upp i ett statiskt skyttegravskrig. Brittiska, franska och tyska trupper blev fast i leran och kom så att förbli under de kommande fyra åren. Miljontals mannar var isolerade i avlägsna landområden där de levde i ett labyrintliknande system av skyttegravar, kratrar, ödelagda byar och nedbrunna skogar. Första världskriget var ett utnötningskrig i enorm skala, där mer än sex miljoner människor dödades trots att mycket få förflyttningar gjordes på båda sidor.

Fasornas krig berättar om de dagliga rutinerna för männen i skyttegravarna. Boken beskriver hur soldaterna levde under både fysiskt och psykiskt mycket påvra villkor. Den visar hur rutiner och regler växte fram och skapade någon form av ordning och mening i kaoset. Det alla där var eniga om var att de levde på tröskeln till helvetet.

I Fasornas krig – helvetet i skyttegravarna under första världskriget beskriver John Ellis villkoren i denna skrämmande situation – striderna, de dagliga rutinerna och den ständigt pågående kampen att för mannarna hitta en mening som fick dem att uthärda den olidliga ledan och det ständigt närvarande dödshotet. Boken ger en unik inblick i vad den vanliga soldaten i verkligheten upplevde.

John Ellis är militärhistoriker och författare till böcker som Armies in Revolution och The Social History of the Machine Gun.