Utgiven: Maj 2007

Översättning: Leif Janzon

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 230 mm

Omfång: 128 sidor

ISBN: 978-91-8526-778-1

Flykten till häst – Mycket långt in i staden

Bernard-Marie Koltès

Flykten till häst – mycket långt in i staden (La fuite à cheval très loin dans la ville, 1984) är den sista av endast två romaner som den franske dramatikern Bernard-Marie Koltès skrev. Lind & Co presenterar den nu för första gången på svenska i Leif Janzons översättning som titel nummer 14 i serien Nittonhundra.

Flykten till häst – mycket långt in i staden är en egenartad och drömlik skildring av en verklighet som i högsta grad hör till vår tid. Bokens huvudpersoner är de båda systrarna Barba och Félice, samt två unga män vid namn Cassius och Chabanne. De lever samtliga ett hårt liv i hjärtat av storstaden. De kämpar inte bara för att överleva i en värld präglad av våld, droger, sexuell exploatering och utanförskap, utan söker också nå kärleken. Men den kärlek de får består endast av små, vassa och fläckiga skärvor, och när natten slutligen viker tillbaka är det ett lika oförsonligt som skarpt ljus som faller över scenen.

Flykten till häst – mycket långt in i staden är skriven på en prosa som är kongenial med de på en gång trasiga och storslagna liv som berättelsen rymmer. Här finns alla de kvaliteter som gjorde Bernard-Marie Koltès till en av samtidens viktigaste och mest uppburna dramatiker.

Bernard-Marie Koltès föddes 1948 och dog i aids 1989. Strax före sin död fullbordade han sitt kanske mest kända drama Roberto Zucco, som byggde på en verklig historia och ett verkligt livsöde. Här i Sverige nådde han också framgång med pjäsen I bomullsfältens ensamhet. Han anses allmänt vara en av efterkrigstidens allra främsta dramatiker och författare.