Hur kom det sig att den tyska armén var så effektiv och framgångsrik i början av andra världskriget?
Delvis berodde det på att de tyska soldaterna inte bara fick genomgå ren stridsutbildning utan också uppmuntrades till att knyta starka vänskapsband med kamraterna och uppvisa omutlig lojalitet inom gruppen – ett arv från den preussiska armén. Men det fanns också andra orsaker.
I Frontsoldaten utforskar Stephen G. Fritz de vanliga tyska infanteristerna och jämför dem med de amerikanska, brittiska och sovjetiska. Genom brev, dagboksanteckningar och personliga vittnesmål framträder en rik och nyanserad bild av de tyska soldaternas vardag under andra världskriget.
Med osentimental blick granskar författaren stridens bistra verklighet, särskilt på östfronten där en majoritet av de tyska soldaterna stred. Han beskriver både de fysiska prövningarna och den fruktansvärda ångest som det innebar att vara omgiven av död och förödelse.
I boken förklaras också hur den nazistiska propagandan drev de tyska soldaterna till att begå förfärliga illdåd mot både fiendesoldater och civilpersoner.
De tyska infanteristerna skilde sig på många sätt från de allierades soldater, men boken tar också fasta på hur lika alla soldater är, oavsett på vilken sida de strider. Frontsoldaten innehåller nya insikter och överraskande information, även för de läsare som är väl insatta i andra världskrigets historia.