Utgiven: Juli 2011

Översättning: Gudrun Samuelsson

Band: Häftad

Format: 130 x 180 mm

Omfång: 144 sidor

ISBN: 978-91-86289-44-7

Slutsåld

Fula gester från hela världen

Hur du är och undviker att vara oförskämd

Romana Lefevre

Att gestikulera ska enligt antropologerna ha utvecklats långt tidigare än den muntliga kommunikationen. Hade man något att säga fick man helt enkelt göra det med händerna. Och eftersom vett och etikett inte uppfanns förrän senare kan man anta att mycket som sagts med gester genom historien har varit oförskämt. I det antika Rom var till exempel ”att visa fingret” mycket populärt, där under namnet digitus impudicus.

Man kan påstå att gester säger något om kulturen i sig. Britter har en förkärlek för gester som säger ”dra åt helvete”, fransmän har en mängd uttryck för leda och libaneser lika många för åtrå. Men gesternas språk utvecklas ständigt, nya uttryck tillkommer och andra förändras. Och det som tidigare främst varit en manlig aktivitet blir mer och mer något som kvinnor också ägnar sig åt.

Att gestikulera är aktuellare än någonsin i en värld där vi reser till och möter allt fler kulturer och nationaliteter. Det är lätt att i okunskap göra sig skyldig till oförlåtliga missar och pinsamma klavertramp. Läs Fula gester från hela världen före resan och lär dig gesterna så blir misstagen istället avsiktliga och meningsfulla. Låt förolämpandet börja!