Utgiven: Oktober 2015

Fotograf: Karolina Olson Haglund

Formgivare: Li Söderberg

Band: Inbunden

Format: 190 x 225 mm

Omfång: 128 sidor

ISBN: 978-91-7461-416-9

Slutsåld

Good mood food

Maten som lyfter humör och energi

Ulrika Hoffer

Efter mängder av hälsokokböcker som kretsar kring kropp och vikt kommer äntligen boken som sätter hjärna och humör i fokus.

Good mood food vänder sig till alla som upplever att humör, energi och kreativitet ibland tryter. Boken innehåller ett åttiotal recept på lättlagad mat med spännande smaker som tillfredsställer smaklökarna och tillhandahåller näringsämnen som visat sig ha betydelse för vår energi och psykiska hälsa.

Boken inleds med en gedigen men lättillgänglig faktadel som beskriver hur olika näringsämnen hjälper oss att bli pigga, alerta och hålla humöret stabilt. För att göra det enkelt att följa bokens råd i en hektisk vardag är recepten indelade efter funktion:

  • Hjärnvänliga proteiner, kroppens byggstenar för att tillverka ”må bra-ämnen”.
  • Grova kolhydrater, som ger hjärnan energi som räcker länge.
  • Gröna kolhydrater, med skyddande antioxidanter och de mineraler hjärnan behöver för att fungera optimalt.
  • Sunda fetter, vilka fungerar som smörjmedel, skydd, och gör oss både mätta och tillfreds.

Självklart finns även recept på humörvänliga frukostar, desserter och snacks. Alla recept är fria från gluten, komjölk och tillsatt socker. Sötma kommer istället från frukt, och ibland från en klick honung för den som vill. Inga rätter innehåller sötningsmedel, mjölmixer eller andra ersättningsprodukter, och alla råvaror finns att hitta i vanliga mataffärer.