Utgiven: Augusti 2009

Band: Kartonnage

Format: 205 x 205 mm

Omfång: ca 120 sidor

ISBN: 978-91-85183-74-6

Slutsåld

Hälsningar från kungliga huvudstaden

Mats Wickman

I Hälsningar från kungliga huvudstaden visas vykort med karaktäristiska Stockholmsmotiv från olika stadsdelar upp. De äldsta fotografierna är tagna under sent 1800-tal och de yngsta är från 1960-talet. Boken, som är stilrent formgiven, innehåller bilder i både färg och svartvitt, vilka beledsagas av kortare texter. De flesta av miljöerna på vykorten är bekanta för dagens läsare, men har sedan fotografierna togs genomgått förändringar som gör att man ändå inte riktigt känner igen sig. På några av de äldsta vykorten går det att fortfarande att ta del av hälsningar skrivna på kortens framsidor. Tillsammans med motiven ger hälsningarna en tydlig bild av ett svunnet Stockholm – på samma gång bekant och främmande.

Innan telefonen slog igenom på allvar på 1920-talet fungerade vykorten som snabbmeddelanden. Postutdelningen skedde upp till fem gånger per dag och ville man träffa någon på kvällen skickade man helt enkelt iväg ett kort på morgonen och kunde sedan få svaret på eftermiddagen.

I en stor stad som Stockholm skickades det enorma mängder vykort runt förra sekelskiftet. Den fotografiska teknikens liksom tryckteknikens snabba utveckling gjorde korten billiga att framställa och eftersom så många kort skickades kunde även udda motiv få en ganska stor spridning. Till skillnad från idag hade vykortsfotografen ofta en närmast etnologisk infallsvinkel – staden skulle dokumenteras och inte bara vackra miljöer skulle visas upp.

Efter 1920-talet minskades successivt upplagorna men ännu på 1950-talet var vykortet ett mycket vanligt sätt att sända en hälsning till släkt och vänner.

Mats Wickman är kulturhistoriker och författare till en lång rad böcker om Stockholm, bland andra Stockholm förr och nu och Folkets Gröna Lund på kungl. Djurgården.