Utgiven: Januari 2018

Översättning: Per Lennart Månsson

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 500 sidor

ISBN: 978-91-7779-074-7

E-bok: 978-91-7779-244-4

Hans Fallada

En biografi

Peter Walther

Författaren Hans Fallada har på senare år återupptäckts av hundratusentals läsare, inte minst tack vare hans mästerverk Ensam i Berlin (oavkortad utgåva, Lind & Co, 2012). Mer än ett halvt sekel efter sin död erkänns nu hans ställning i världslitteraturen. Fallada var en författare riden av demoner, han var kvinnotjusaren, opportunisten, den före detta straffången och morfinisten. Han var samtidigt den respekterade lantbrukaren, kärleksfulle familjefadern och antinazisten som under dödshot skrev sig fri från Tredje rikets mardröm. Peter Walthers insiktsfulla och välskrivna biografi bygger på en mängd nya arkivfynd. Det är den första utförliga levnadsberättelsen på svenska om denna fascinerande, komplexa och trasiga personlighet.

Peter Walther (f. 1965) studerade bland annat germanistik och konsthistoria i Falladas födelsestad Greifswald och disputerade 1995 i Berlin. Han har tidigare gett ut böcker om fotografihistoria och biografier över författare som Johann Wolfgang von Goethe och Thomas Mann.

”Walther lägger inte Falladas liv tillrätta utan förblir öppen inför människans och tillvarons motsägelsefullhet på ett sätt som påminner om hur huvudpersonen själv skapade litteratur som lever än i dag. Han har skrivit en till form och innehåll lysande skildring av en författare som levde som han skrev och skrev som han levde; en mästerlig biografi, rent av ett konstverk i egen rätt.”
Fredrik Persson-Lahusen, Aftonbladet

 

”En gåtfull, mångskiktad gestalt – kanske var denne ’Lycko-Hans’ starkare än vad han själv visste: rik i all sin olycka.”
The New York Times

”Den nya biografin berättar historien om en högt begåvad självförstörare.”
Der Spiegel

”En mycket läsvärd biografi.”
Berliner Morgenpost