Utgiven: Augusti 2014

Omslag: Samuel Paulsson

Översättning: Hans Dalén

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 155 x 226 mm

Omfång: 295 sidor

ISBN: 978-91-86597-71-9

Pocket: 978-91-86597-89-4

Hitlers furier

Tyska kvinnor i Förintelsens tjänst

Wendy Lower

De uppgifter som läggs fram i den här boken är så chockerande att de på ett avgörande sätt utmanar den bild som tidigare funnits av kvinnornas roll i Tredje riket. I takt med nazisternas expansion i öst kom så många som uppåt en halv miljon tyska kvinnor att hamna i situationer där de kom i kontakt med, och i vissa fall blev delaktiga till, övergrepp och folkmord.

I Hitlers furier beskrivs hur en moraliskt förlorad generation av unga kvinnor, som fötts in i besegrat och fattigt Tyskland, sveptes med i den nationalistiska yra som följde i spåren av det framväxande nazistpartiet. Det blev ett politiskt uppvaknande som slutade i massmord.

För dessa kvinnor – sjuksköterskor, lärare, sekreterare, fruar och älskarinnor – lockade de erövrade områdena i öst med utsikter till karriär, äktenskap och äventyr. Men ingen kunde ana vilka ohyggligheter de skulle komma att bevittna och själva bli delaktiga i.

Med utgångspunkt i tjugo års omfattande studier, med tillgång till sovjetiskt arkivmaterial och ögonvittnesskildringar, presenterar Wendy Lower här övertygande bevis för att många av dessa kvinnor inte bara var byråkratiska skrivbordsslaktare eller stödjande fruar till mördande män. De plundrade och trakasserade judar i Polen, Ukraina och Vitryssland på egen hand. De deltog av fri vilja i mördandet av civila.

I boken skildras för första gången ett antal av dessa kvinnors livsöden och läsaren konfronteras med sanningen att inte bara män hade en aktiv del i Förintelsen, och att detta är något som det hållits tyst om i över sjuttio år.

Hitlers furier kommer att tas emot och bli ihågkommen som en vändpunkt inom både kvinno- och Förintelsehistorieskrivningen.” Timothy Snyder, författare till Den blodiga jorden