Utgiven: Mars 2010

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 155 x 226 mm

Omfång: ca 200 sidor

ISBN: 978-91-85183-81-4

Ingrid

Prinsessa av Sverige, drottning av Danmark

Roger Lundgren

Den 28 mars 1910 föddes prinsessan Ingrid Victoria Sofia Louise Margareta, enda dotter till dåvarande kronprinsen Gustaf Adolf och hans första gemål, på Kungliga Slottet i Stockholm.

Ingrids tidiga uppväxtår var lyckliga och fyllda med kärleksfullt familjeliv, men detta förändrades 1920 då hennes älskade mor dog efter en kort tids sjukdom. Ingrid som bara var 10 år gammal blev då familjens kvinnliga centralfigur tills det att hennes far gifte om sig.

När prinsessan var 25 år gammal gifte hon sig med kronprins Frederik av Danmark. I Köpenhamn bildade de familj och fick tre döttrar: Margrethe, Benedikte och Anne-Marie.

Genom åren blev Ingrid en oerhört älskad kronprinsessa och drottning av Danmark. En stor del av hennes popularitet berodde på hennes motstånd mot nazisterna under ockupationen.

I boken Ingrid – prinsessa av Sverige, drottning av Danmark berättar hela hennes familj öppenhjärtigt om en älskad mor och mormor. Drottning Margrethe och hennes familj har personligen tagit emot för långa samtal med författaren.

Ingrid var förebilden för många av Europas drottningar och prinsessor. I en exklusiv intervju berättar Silvia om hur Ingrid lärde henne att bli drottning.

I Sverige är Ingrid i dag relativt bortglömd men hennes minne lever starkt i Danmark. Hon blev änka 1972 men fortsatte idogt att representera sitt kungarike. Vid hennes död i november 2000 vakade hela Danmark tillsammans med den kungliga familjen.

Fler böcker av Roger Lundgren