Utgiven: Mars 2011

Översättning: Per Holmer

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 155 x 226 mm

Omfång: ca 250 sidor

ISBN: 978-91-86597-09-2

Jag var Hitlers chaufför

Erich Kempka

”Så lustigt att just ni råkade vara med överallt” fick Erich Kempka höra av en åklagare under Nürnbergprocessen. Men som en av Hitlers närmaste män var det inte konstigt att Kempka bevittnade ett flertal av de viktigaste händelserna i det nazistiska toppskiktet under kriget – skeenden som läsaren får ta del av i denna öppenhjärtiga memoarbok.

Kempka följde Hitler från valkampen i början av 1930-talet och de stora propagandamötena till ockupationen av Tjeckoslovakien, fälttåget i öster och führerns sista besök vid fronten i mars 1945.

I boken beskrivs Hitlers besvikelse över Görings respektive Himmlers övertramp och den sista tiden i bunkern med Eva Braun och familjen Goebbels. Kempka skildrar också Hitler som karismatisk privatperson och omtänksam chef – långt ifrån den sedvanliga bilden av honom som gormande demagog och vansinnig diktator.

Trogen sin führer ända till slutet, följde Kempka dennes sista önskan och såg till att bränna makarna Hitlers lik, trots kraftig beskjutning från sovjetiskt artilleri. Bort från lågorna flydde han sedan genom slutstriden i Berlin …