Utgiven: Juli 2015

Omslag: Niklas Lindblad

Översättning: Göran Andolf

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 155 x 226 mm

Omfång: ca 300 sidor

ISBN: 978-91-86597-86-3

Pocket: 978-91-88243-06-5

Jakten på ubåt 864

Nazitysklands sista försök att vinna kriget

Jerome Preisler och Kenneth Sewell

Samtidigt som de allierade under andra världskrigets slutskede ryckte fram på alla fronter, pågick i det tysta en strid som skulle få stor betydelse för krigets utgång. Under den frusna havsytan utanför Norges kust befann sig den tyska ubåten 864 på väg till Malaysia på hemligt uppdrag.

Vintern 1944 tvingades tyska och japanska trupper ständigt tillbaka av de allierades framryckningar. Slutet tycktes ofrånkomligt om det inte vore för en vågad och desperat plan från den tyska försvarsledningen. En ubåt med ledande vetenskapsmän tillsammans med den mest avancerade tyska försvarstekniken skulle skickas till Asien. Med hjälp av detta skulle Japan kunna återupprätta sin kontroll över luftrummet i Stilla havet och avleda de allierade tillräckligt länge för att tyskarna skulle hinna omgruppera och bättre förbereda sig inför försvaret av hemlandet.

Vad de inte kände till var att engelsmännen tillsammans med den norska motståndsrörelsen blivit underrättade om planen och gjorde allt de kunde för att stoppa den. Engelsmännen bombade tyska örlogsbaser, men förgäves. U864 lyckades smita ut till havs där den brittiska ubåten HMS Venturer väntade på den. I en katt-och-råtta-lek, djupt under havsytan, utkämpades ett slag som skulle gå till krigshistorien. För första gången i marin krigföring lyckades en ubåt sänka en annan i undervattensläge. Vraket delades i två delar och ingen ur besättningen överlevde.