Utgiven: Februari 2016

Översättning: Jan Wibom

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 350 sidor

ISBN: 978-91-88243-02-7

Slutsåld

Kampen om tungvattnet

Asgeir Ueland

Kampen om tungvattnet är en gripande berättelse om hjältemod, uppoffringar och patriotism. Det är historien om den största sabotageoperationen på norsk mark under andra världskriget, och händelserna ligger till grund för den klassiska storfilmen Hjältarna från Telemarken samt dramaserien, med samma namn som boken, som SVT har köpt in.

Vintern 1942 släpps den norska motståndsmannen Einar Skinnarland ned med fallskärm vid Hardangerfjorden. Hans uppdrag är att rapportera om tyskarnas hemliga produktion av tungt vatten, som används vid framställning av atomvapen. Skinnarland får snart sällskap av fler motståndsmän som alla utsätter sig för enorma risker när beslutet tas att spränga nazisternas anläggning.

Kampen om tungvattnet skildrar operationens planläggning, gruppens isolerade position i fjällen och den spända nedräkningen inför angreppet – samt inte minst den desperata flykten efter att de tyska trupperna stängt av Hardangerfjorden.

I boken har för första gången en norsk författare skrivit en fullständig redogörelse över den så kallade Tungvattenaktionen. Ueland har bland annat grävt fram arkivmaterial som kastar nytt ljus över de storpolitiska striderna mellan de allierade och den norska exilregeringen i London. Men mest av allt är detta en stark berättelse om självuppoffringar och hjältemod.

”Författaren verkar ha dammsugit alla befintliga arkiv och resultatet är mycket imponerande.” Adresseavisen

”Grundligt och utan spekulationer.” Trønder-Avisa

Fler böcker av Asgeir Ueland