Utgiven: September 2015

Omslag: Fischer och Co

Översättning: John-Henri Holmberg

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 155 x 226 mm

Omfång: ca 400 sidor

ISBN: 978-91-86597-95-5

Kodknäckarnas hemliga liv i Bletchley Park

Historien om de män och kvinnor som dechiffrerade den tyska koden under andra världskriget

Sinclair McKay

Bletchley Park är den plats där några av andra världskrigets största tekniska och matematiska framsteg gjordes. Här arbetade flera av Storbritanniens främsta begåvningar, som till exempel Alan Turing, och här lades en del av grunden till våra dagars datorer.

Under största hemlighet lyckades en hårt arbetande grupp män och kvinnor knäcka tyskarnas krypteringsmaskin, Enigma. De underrättelser man på så vis fick tillgång till spelade en avgörande betydelse för slaget om Atlanten och striderna i Nordafrika. Det har ibland hävdats att dessa insatser förkortade kriget med upp till två år.

I decennier efter kriget förblev arbetet vid Bletchley Park en hemlighet. De som arbetade där hade tystnadsplikt och fick ingenting berätta, inte ens för sina familjer. Sinclair McKays bok skildrar dessa människor och deras dagliga liv på en märklig plats där det civila- och militära samhället möttes för att lösa några av krigets svåraste uppgifter.

”Boken får en att tappa andan, en riktig ögonöppnare.” Reader’s Digest

”McKays bok är en välskriven hyllning till en otrolig samling män och kvinnor vars like vi aldrig kommer att skåda igen.” Mail on Sunday

”Det är deras berättelser och deras ödmjuka inställning till vad de med sitt engagemang lyckades uppnå som gör boken värd att läsa.” Daily Telegraph