Utgiven: Juni 2015

Uppläsare: Torsten Wahlund

Band: Pocket

Format: 110 x 178 mm

Omfång: ca 350 sidor

ISBN: 978-91-7461-375-9

Ljudbok: 978-91-7779-903-0

E-bok: 978-91-7461-438-1

Lejonet från Zagros

Lena Matthijs

Under en kanottur en vacker sommardag görs ett fruktansvärt fynd. De styckade kroppsdelarna av en man hittas förpackade i svarta sopsäckar i ån Ätran, norr om Ulricehamn. Kriminalkommissarie Hans Nelander-Wein vid kriminalpolisen i Borås tar sig an utredningen men stöter snart på problem. Den dödes huvud saknas och ingen anmäler offret försvunnet.

Några dagar senare görs ännu en fasansfull upptäckt. Ur en soptunna på en innergård i Borås sticker underbenen upp från vad som visar sig vara ännu en styckad okänd man.

Samtidigt som Boråspolisen utreder vad som inledningsvis verkar vara en serie av brott, kämpar en syskonskara för att överleva i Zagrosbergens otillgängliga natur i norra Irak. Tolvårige Zana försöker leda småsyskonen tillbaka till tryggheten. Vad Hans Nelander-Wein inte känner till är att när polisutredningen i Sverige går i stå, rinner tiden ut för barnens överlevnad.

Detta är tredje boken om Hans ”Hasse” Nelander-Wein och hans kollegor vid Boråspolisen. Handlingen bygger fritt på ett verkligt fall och utspelar sig såväl i Västsverige som i norra Irak.

”Lena Matthijs är den författande polisöverintendenten som sätter Sjuhäradsbygden i fokus när det gäller brutala brott i kriminallitterär miljö. Och hon gör det med den äran.” Borås Tidning

”Lena Matthijs sticker upp ur deckarfloden.” Expressen