Utgiven: Mars 2007

Band: Pocket

Format: 85 x 95 mm

Omfång: 100 sidor

ISBN: 978-91-85476-42-8

Lilla boken om värdelöst vetande

Samuel Paulsson (Red.)

Är du också trött på besserwissrar som kan allt om tyska stridsvagnar, amerikanska presidenter och det periodiska systemet? Eller sådana där jobbiga människor som är allmänbildade och vinner storkovan i Jeopardy? Vad är det egentligen för mening med att kunna en massa onödiga fakta utantill? Ska alla bibliotek och hela internet avskaffas imorgon? Nej, poängen med att lära sig saker utantill är först och främst att man ska kunna briljera inför vänner och bekanta och visa sig på styva linan när ett middagssällskap ska konverseras.

Vad kan man då göra om man vill sätta en allmänbildad, Jeopardyvinnande besserwisser på sin plats? Det är uteslutet att lära sig lika mycket eller ännu mer om tyska stridsvagnar, amerikanska presidenter och det periodiska systemet. Och att tillägna sig ett eget specialområde är både tröttsamt och behäftat med nördvarning. Det finns bara en sak att göra och det är att lära sig en rad fullständigt värdelösa småsaker om allt mellan himmel och jord. Det är helt onödigt, precis som med de flesta ”vettiga faktakunskaper”, men det kan räcka gott för att få vänner och bekanta att häpna och det är oftast mycket roligare än tyska stridsvagnar, amerikanska presidenter och det periodiska systemet ihop.

Visste du att?

  • Hela 14 Beatleslåtar nämner honung, men ännu fler har textrader om te.
  • 1982 sprang Donald Davis Honolulu maraton baklänges på 4 timmar, 20 minuter och 36 sekunder.
  • Selma Lagerlöf ägde en Volvo PV med en specialgjord kylarprydnad i form av Nils Holgerson ridande på en gås.
  • En champagnekork flyger ut ur flaskhalsen med en genomsnittlig hastighet av 20 meter per sekund, vilket motsvarar cirka 70 kilometer i timmen.
  • Tvåkronan fortfarande är ett giltigt betalningsmedel i Sverige.