Utgiven: September 2018

Omslag: Niklas Lindblad

Översättning: Mattias Huss

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 300 sidor

ISBN: 978-91-7779-253-6

Livsöden i Finlands bortglömda fångläger

Sirpa Kähkönen

1925 reste Lauri Tuomainen, författarens morfar, full av förhoppningar till Sovjetunionen och antogs vid officersskolan i Leningrad. Men han vantrivdes och återvände besviken hem. Efter en lång rättsprocess fängslades han 1928 i ett och ett halvt år i det fruktade tvångsarbetslägret Dragsvik, och radikaliserades.

1930 infördes lagar i Finland som kriminaliserade all kommunistisk verksamhet.

Lauri dömdes för andra gången 1932 till ytterligare sju år i Dragsvik, där fångvaktarna var organiserade högerextremister. Motsättningarna var hårda och våldsamma.

Livsöden i Finlands bortglömda fångläger är en drabbande skildring av de mörka mellankrigsåren och av människor vars ideal och drömmar krossades.

 

”Kähkönen nöjer sig inte med vilken semi-fiktion som helst, utan gräver ner sig i tidsperiodens memoarer, utredningar och arkiv. Greppet är perfektionistiskt och djupgående”
Helsingin Sanomat

 

”Som läsare sugs man in i historien.”
Turun Sanomat

 

”Utöver sin morfars självbiografiska texter använder hon sig av ett rikt arkiv och- omfattande litteraturmaterial, kopplar det privata till det allmänna och skapar en tidsbild som i sin brutalitet och våldsamhet är okänd för många läsare.”
Ilkka

 

”Verket inrymmer mycket nytt faktamaterial om mindre kända delar av Finlands historia.”
Vasabladet