Utgiven: Augusti 2011

Band: Kartonnage

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 270 sidor

ISBN: 978-91-86597-00-9

Pocket: 978-91-86597-00-9

Maffia

Tomas Lappalainen

Tomas Lappalainens numera klassiska bok Maffia utkom första gången 1993. Men vad har hänt med Cosa Nostra sedan dess? I denna uppdaterade nyutgåva av boken beskriver Lappalainen hur striden mellan maffian och den italienska staten har utvecklats under de senaste decennierna. Dessutom skildrar han Cosa Nostras tentakler in i den problemtyngda italienska samhällsapparaten som blivit synliga i maffiarättegångarna mot den sjufaldige regeringschefen Giulio Andreotti och andra i kretsen kring den nuvarande premiärministern Silvio Berlusconi.

Boken beskriver den sicilianska maffian, dess rötter, blodiga historia och organisation, dåden den utför, kulturen kring den och det samhälle den skapat, och inte minst de otaliga försöken att bekämpa den. Här beskrivs den våldsamma verkligheten bakom filmsuccéer som Gudfadern – en tillvaro som på ett skrämmande sätt har kommit att normaliseras på Sicilien.

”Det är en fin bok, välskriven och oavbrutet intressant. För första gången på svenska, tror jag, är maffian förståelig.” Anders Ehnmark, Expressen