Utgiven: Februari 2016

Översättning: Anders Holmberg

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 170 x 200 mm

Omfång: 208 sidor

ISBN: 978-91-7461-502-9

Matematik [nyutgåva]

Vad som är värt att veta

Tony Crilly

Vem uppfann nollan? Varför går det 60 sekunder på en minut? Var möts parallella linjer? Och kan en fjärils vingslag verkligen orsaka ett oväder på andra sidan jordklotet?

I Matematik – Vad som är värt att veta förklarar professor Tony Crilly i 50 tydliga och koncisa essäer de matematiska begreppen – gamla och nya, teoretiska och praktiska, vardagliga och esoteriska – som låter oss förstå och forma världen runt om oss.

I denna bok …
… introduceras matematikens ursprung, från egyptiska bråktal till romerska siffror.
… förklaras den näst intill mystiska betydelsen av pi och primtalen, fibonaccitalen och det gyllene snittet.
… berättas de saker som skolan inte sa något om – vad analys, statistik och algebra faktiskt kan göra, och vad de imaginära talen verkligen kan användas till.
… belyses de stora idéerna om relativitet, kaosteori, fraktaler, genetik och hyperrymd.
… avslöjas de outtalade mekanismerna bakom sudoku och avkodning, lotterier och spel, penninghantering och sammansatt ränta.
… utforskas den senaste omskakande utvecklingen på matematikområdet, inkluderande lösningen av Fermats sista teorem och den hittills olösta Riemannhypotesen.

Fylld med diagram, exempel och anekdoter ger Matematik – Vad som är värt att veta en perfekt överblick av detta ofta avskräckande, men alltid viktiga ämne. För en gång skull kan matematiken inte vara enklare.