Utgiven: Augusti 2016

Omslag: Niklas Lindblad

Översättning: Peter Handberg

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 250 sidor

ISBN: 978-91-7461-619-4

E-bok: 978-91-7461-675-0

Morgonen de kom för att hämta oss

Reportage inifrån Syrien

Janine di Giovanni

Janine di Giovanni anses vara en av världens främsta krigskorrespondenter – flerfaldigt prisbelönt och redan välkänd i Sverige efter att ha varit gäst hos Skavlan.

Redan år 2012 började hon rapportera från båda sidor av konflikten i Syrien och blev vittne till hur snabbt den kom att utvecklas till ett av de mest brutala krig som härjat i modern historia. Hon levde med såväl regimstyrkor som rebellgrupper och riskerade många gånger sitt eget liv. Framför allt intresserade hon sig för vanliga människors, särskilt kvinnors, fruktansvärda öden och kamp för överlevnad.

I Morgonen då de kom för att hämta oss får vi möta rebellkrigarnas röster. De berättar om hur barn och anhöriga tvingas bevittna när föräldrar och släktingar fängslas, torteras och dödas, om hur kvinnor som utsatts för fruktansvärda gruppvåldtäkter förlorat heder, familj och framtidsutsikter. Och vi får läsa om hur samhällets övre skikt fortsätter med sina fester på fashionabla hotell i Damaskus, där de lever i förnekelse om det som pågår runt omkring.

Morgonen då de kom för att hämta oss är en rapport från krigets Syrien. Boken består av en samling reportage fyllda av passion, mod och medkänsla. Bilden av jihadistkriget präglas av undergång samtidigt som vardagen i dess skugga är ett oförglömligt bevis på människans styrka.

”di Giovanni är en krigskorrespondent vars mod bara matchas av medkänsla med de som hon intervjuar.” Evening Standard

”En av vår generations främsta utlandskorrespondenter.” Daily Telegraph

Fler böcker av Janine di Giovanni