Utgiven: Mars 2017

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 150 sidor

ISBN: 978-91-7663-187-4

E-bok: 978-91-7663-245-1

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

Arne Norlin , Selma Lagerlöf

1907, för 110 år sedan, utkom den andra och sista delen av Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige för första gången. Under åren har den lästs av miljontals svenska skolbarn och översatts till ett sextiotal språk.

Men tiden har gått hårt åt den en gång så spännande berättelsen. Mycket har blivit omodernt och många av dagens barn förstår helt enkelt inte vad det står i boken.

I denna nyutgåva har Arne Norlin, en av våra mest uppskattade barnboksförfattare, gjort en omfattande bearbetning. Han har tagit fasta dels på de gripande djurhistorierna – med Karrs och Gråfälls saga som ett givet huvudnummer, dels på Nils Holgerssons egen utvecklingshistoria – från lat och elak till god och modig. Under resan på gåsens rygg lär sig pysslingen nämligen att samarbeta, ta hänsyn, hjälpa till och bry sig om.

Originalets sexhundra sidor har blivit knappt hundrafemtio. Och boken är illustrerad av konstnären Anton Pieck. Bilderna gjordes först för en upplaga som utkom i Nederländerna 1957. På pärmarnas insidor kan man dessutom följa med på en karta över Nils Holgerssons och vildgässens resa från Skåne till Lappland och tillbaka.