Utgiven: Januari 2008

Översättning: Anna Gustafsson Chen

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 195 mm

Omfång: ca 200 sidor

ISBN: 978-91-85183-41-8

Nudelbagaren

Ma Jian

Varje vecka träffas två vänner för att äta middag tillsammans. Den ene är författare, den andre tjänar sitt uppehälle som blodgivare. De utgör ett udda par, där en strävar efter att briljera intellektuellt, medan den andre främst försöker klara vardagen. Under en kväll med ett övermått av mat och dryck, börjar författaren berätta om sitt arbete. Han inleder med klagomål över den historia om en kommunistisk hjälte han måste skriva men avslöjar sedan vilka skrönor han vill berätta, om han bara hade den friheten …

Vi får bland andra möta en ung man som köper en gammal brännugn från en konstskola och öppnar ett krematorium, där han med skadeglädje tar sig an liken av poliser och partisekreterare. Vi får också lära känna en skådespelerska med brustet hjärta som väljer att som sista föreställning begå självmord inför publik, och en illegal invandrare som skriver brev åt analfabeter för att få ihop till brödfödan.

Nudelbagaren är ett lysande stycke ”röd humor”, en vass och rolig roman om livets absurditeter och grymhet i det moderna Kina. Dess satiriska tonläge ledde till att den förbjöds i landet. Nudelbagaren är den andra boken av Ma Jian som översatts till svenska. Rött damm – en resa genom Kina utkom under våren 2007.