Utgiven: September 2013

Fotograf: Tine Guth Linse

Formgivare: Seth Kapadia

Band: Kartonnage

Format: 190 x 225 mm

Omfång: ca 130 sidor

ISBN: 978-91-7461-195-3

Öl & mat

Recept, reportage, mikrobryggerier

Cecilia Björk Tengå och Malin Kågerman Hansén

Öl & mat är en kokbok för alla ölälskare.

Här används olika typer av öl som ingredienser i matlagning – som smakbärare och smakhöjare. En god syra från ett veteöl ger nya smaksensationer till en ordinär kycklingfilé, en fyllig porter förhöjer höstgrytan och en knäckig brown ale sätter fart på hjärtmusselsoppan.

I boken finns förstås också den klassiska portersteken, och sjömansbiffen som får sin tydliga karaktär av öl. Men framför allt finns här en rad nya spännande kombinationer av mat och öl som till exempel snabbgravad öllax, guezemarinerad kyckling, asiatiska blåmusslor i öl och körsbärsölsparfait med klosterölskaramell, för att bara nämna några recept.

Trenden med mikrobryggerier och utbudet av hantverksbryggt öl blir bara större och större i Sverige. Och med alla nya spännande ölsorter är det också bra att kunna hitta något gott att äta till. I Öl & mat finns förslag på riktigt goda tilltugg, liksom klassiska och nyskapande sillrätter samt recept på snabba smårätter.

Förutom ett sextiotal recept på mat med öl eller mat till öl, presenterar boken även en liten ölskola med ölsorter, ölhistorik, öltillverkning och ölprovning.

Dessutom kan läsaren här ta del av entusiastiska hantverksbryggares berättelser om utmaningarna med att starta och driva bryggeriverksamhet, liksom tips från köksmästare om att använda öl i matlagning.