Utgiven: Mars 2007

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 130 x 210 mm

Omfång: 189 sidor

ISBN: 978-91-85267-92-7

Pocket: 978-91-85801-25-1

Överklass

En bok om klass och identitet

Susanna Popova

Överklassen finns! I årtionden har den dödförklarats men i boken Överklass – en bok om klass och identitet ger journalisten Susanna Popova genom intervjuer svaret på vad det är att vara överklass idag. Hur resonerar man, hur uppför man sig och hur klär man sig? Kort sagt, hur vet den som inte är överklass vem som är det? För vet man inte koderna, kanske man fortfarande inbillar sig att vi inte har en överklass i Sverige.

I boken berättar medlemmar av överklassen hur de tänker och hur de känner igen varandra. Och det visar sig att överklassen i allra högsta grad lever, men under nya omständigheter. Pengar är inget krav för att räknas till överklassen – men pengar måste ha funnits bakåt i tiden. Uppfostran och stil finns alltid, och därför utgör de fläskkotlettkammade ynglingar, som halsar champagne runt Stureplan inget hot – mot dem som vet att de är överklass. För den som vet, är klasskillnaderna lika tydliga som förr.

Det är när medierna försöker beskriva vilka som tillhör gräddan som nyanserna försvinner. I Överklass – en bok om klass och identitet får vi möta de privilegierade människorna själva – i ett samtal om överklass, klass och identitet.