Utgiven: November 2005

Förord/efterord: Anders Cullhed

Översättning: Karin Alin

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 230 mm

Omfång: 140 sidor

ISBN: 978-91-8526-752-X

Slutsåld

Pedro Páramo

Juan Rulfo

Romanen Pedro Páramo av den mexikanske författaren Juan Rulfo (1917–1986) brukar räknas som ett av den latinamerikanska litteraturens främsta och mest inflytelserika verk. Denna korta roman om Mexikos våldsamma 1900-talshistoria är jämte en novellsamling det enda litterära verk Juan Rulfo publicerade under sin livstid och den har starkt påverkat bland andra Gabriel García Márquez (inte minst i dennes Hundra år av ensamhet).

 

Romanen skildrar hur en man reser till sin mors hemby för att där leta efter sin far, Pedro Páramo. Läsaren förstår snart att mannen i själva verket har kommit till en spökstad och att de människor han möter och för samtal med är vålnader. Genom dessa samtal rullas hela historien kring fadern upp och i denna avspeglas de våldsamma händelser som så djupt satt sin prägel på det moderna Mexiko.

 

Rulfo blandar fantasi och realism på ett sätt som sedan kom att utmärka den så kallade ”magiska realismen” i den latinamerikanska romankonsten. Hans korta, koncentrerade meningar, de plötsliga utbrotten av våld, den ständigt närvarande döden, den uppbrutna kronologin, den svarta humorn – allt detta bidrar till den dramatik som Rulfo så mästerligt gestaltar. Pedro Páramo är ett av världslitteraturens verkliga mästerverk och den presenteras nu här för första gången på svenska sedan 1960 i Lind & Co:s klassikerserie Nittonhundra.