Utgiven: Maj 2008

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 130 x 210 mm

Omfång: ca 180 sidor

ISBN: 978-91-85183-55-5

Slutsåld

Pengarna som försvann

Missbruk av det svenska biståndet

Jan Mosander

Sveriges internationella bistånd har 2008 stigit till 28 miljarder kronor – ett enormt belopp som det är svårt att få perspektiv på. Om man jämför med vad det på sin tid kostade att bygga Öresundsbron, 20 miljarder, blir siffran mer gripbar. Men var tar pengarna vägen? Används de effektivt och når de fram till de behövande? Det är frågor som Jan Mosander har ställt sig när han försökt granska svenska biståndsaffärer. Svaret har alltför ofta varit att pengarna inte gick till det som skattebetalarna och allmänheten trodde att de var avsedda för.

I den här boken får du bland annat veta hur Sverige genom så kallat budgetbistånd varit med och betalat förlusterna i en stor banksvindel i Moçambique. Hur 3 miljoner kronor ur Östersjömiljarden satsades på att renovera en synagoga i den lilla lettiska staden Sabile, där det inte längre fanns några judar eftersom de mördades och fördrevs 1941 av lettiska fascister. Hur viktiga biståndsdokument inte går att hitta eller hemlighålls och hur en före detta minister fick ett jobb och en styrelsepost hos intressen som hon under sin ministertid hade gynnat med 33 miljoner kronor.

Här berättas skojarhistorien om skruvfabriken som kostade 12 miljoner och skickades till Afrika, men som aldrig tillverkade en enda skruv eftersom den var skrot redan när den skickades i väg. Läs också om förpackningsfabriken, värd 5 miljoner, som skänktes till Estland och försvann.