Utgiven: Oktober 2004

Band: Kartonnage

Format: 135 x 180 mm

Omfång: 112 sidor

ISBN: 978-91-8526-700-7

Slutsåld

Pinsamma pappor

och skämten de älskar att plåga oss med

Gunnar Jägberg

”När vi killar blir pappor händer det någonting radikalt med vår humor. Den försvinner. Där det före barnets födelse fanns slagfärdighet, timing, berättartalang och en allmän förmåga att roa andra människor, hittar man efter nedkomsten ingenting annat än kommentarer som ”sent om cider” eller ”huvudet är inte bara till för att sätta mössan på!”. Utan att förstå vad som hänt har vi plötsligt blivit som våra egna pappor: gamla, torra och humorfria. Mot bättre vetande börjar vi ägna oss åt pappaskämt.” Ur Gunnar Jägbergs förord.

 

 

Alla som har en pappa har någon gång råkat ut för humorformen som Gud glömde: pappaskämtet. Kommentaren, ordvitsen eller det hemsnickrade ordspråket som pappa känner att han bara måste häva ur sig i tid och otid. Ofta fungerar pappaskämtet som en betingad reflex: när någon i familjen säger ”Åh, vad jag blev mätt!” kommer det per automatik ett ”Hur lång var du då?” från pappa.

 

Trots att pappaskämten ytterst sällan är särskilt roliga, går det i alla fall att stå ut med dem så länge de fälls inom hemmets väggar. Pinsamt blir det däremot när pappa utsätter någon stackars utomstående för sina lustigheter. Ett ”Här var det en ask levertjohej!” till kassörskan på ICA kan få vilken medföljande tonåring som helst att vilja sjunka genom jorden.

 

I Pinsamma pappor har Gunnar Jägberg samlat ihop de allra bästa (eller sämsta, beroende på hur man ser det) pappaskämten från pappor runt om i Sverige. För dig som själv är pappa kommer boken säkert att fungera som inspirationskälla. Ni andra kan finna tröst i vetskapen om att ni åtminstone inte är ensamma om ert lidande.