Utgiven: April 2016

Omslag: Lind & Co

Översättning: Ylva Stålmarck

Uppläsare: Gunilla Leining

Band: Pocket

Format: 110 x 178 mm

Omfång: 384 sidor

Pocket: 978-91-7461-557-9

Ljudbok: 978-91-7461-593-7

E-bok: 978-91-7461-597-5

Room

Emma Donoghue

Jacks hela värld är ett låst rum på drygt tio kvadratmeter. Rummet är Jacks och hans mammas fängelse, och det är ljudisolerat och specialbyggt för att de inte ska kunna ta sig ut.

På kvällen är mamma noga med att Jack ska gå och lägga sig i garderoben. Då kommer den man som handlar mat åt dem och som gör saker med mamma som Jack inte förstår.

I sju år har Jacks mamma hållits fången i det skjul som nu är deras hem. Där har hon med stor fantasi, påhittighet och kärlek lyckats skapa en värld för sin son. Men hennes desperation ökar och om de ska överleva måste de ta sig ut på egen hand. De kanske kan lyckas rymma men det är Jack som måste se till att deras plan går i lås …

Room är en gripande historia berättad utifrån den femårige Jacks perspektiv, som trots att han tillbringat hela sitt liv inlåst är ovanligt intelligent och känslig.

Romanen handlar om kärleken mellan en mor och hennes son och om att överleva under extrema omständigheter. Men den handlar också om det svåra med att möta världen utanför.

”Det är lätt att imponeras av Donoghues handlag i skapandet av den lilla värld som utgör Jacks universum.”
Svenska Dagbladet

”Första hälften läser jag helt utan att lyfta blicken från sidorna, nästan inlåst i texten.”
Göteborgs-Posten

Room har tidigare getts ut på Lind & Co med titeln Inlåsta. Aktuell pocketutgåva har nytt omslag från filmatiseringen av boken som hade biopremiär i Sverige den 18 mars 2016.