Utgiven: Mars 2017

Omslag: Eva Lindeberg

Översättning: Göran Grip

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 350 sidor

ISBN: 978-91-7461-717-7

E-bok: 978-91-7461-940-9

Slutsåld

Så dör vi

Västvärldens sätt att förhålla sig till döden

Numera är det ingen som ”dör” i vårt samhälle. Vi säger att människor ”somnar in”, ”går bort” eller ”går ur tiden”. Eller så ser vi döden enbart som ett rykte, något som händer andra, långt borta. Men dö är det sista vi kommer att ”göra” – eller som kommer att hända oss – och förmodligen kommer det att inträffa på ett akutsjukhus eller på ett vårdhem, där många riskerar att fara illa. Så hur ska vi förhålla oss till döden i ett samhälle där få vill tala ärligt om den eller ens låtsas om att den finns?

Den irländske läkaren Seamus O’Mahony beskriver de historiska och samhälleliga faktorer som lett fram till dagens undangömda död, i denna personliga och tankeväckande bok. Så dör vi handlar om västvärldens sätt att hantera döden.

O’Mahony visar på samtidens tankar om sjukdom och död genom berättelser från offentliga personer som Christopher Hitchens och Susan Sontag, och han ger exempel på hur den moderna sjukvården och tekniken mer eller mindre har konspirerat för att utplåna döden från vårt medvetande.

Vi måste återerövra samtalet om döden och döendet. Döden är alldeles för viktig för att överlåtas åt specialisterna.

”vacker beskrivning av den ’ideala’ fantasidöd vi har skapat oss” Irish Examiner

”O’Mahony vänder på alla stenar, avslöjar hyckleri och vanföreställningar där han hittar det. Och hans åsikter är lika intelligenta som överraskande.” The Daily Telegraph

Fler böcker av