Utgiven: Augusti 2014

Omslag: Samuel Paulsson

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 300 sidor

ISBN: 978-91-7461-278-3

E-bok: 978-91-7461-317-9

Saabs sista strid

Den osannolika historien om Sveriges största konkurs

Jens B Nordström

Saab Automobile var en av kronjuvelerna i svenskt näringsliv. Men efter åratal av en tynande tillvaro hotade konkurs. Ägaren General Motors ville lägga ner fabriken i Trollhättan.

Likt en riddare på en vit springare uppenbarade sig holländaren Victor Muller. Han ägde den lilla sportbilstillverkaren Spyker och lovade att rädda det svenska märket. Med ett välsmort munläder lyckades han få alla med sig: Svenska politiker, anställda på Saab, underleverantörer och finansiärer. Den holländske affärsmannen framstod som svaret på allas böner.

Men Viktor Muller har ett mörkt förflutet: Mångmiljonförluster, svikna löften och en rysk finansiär som kopplas till organiserad brottslighet.

Spykers övertagande av Saab förvandlas i rekordfart till en mardröm. Pengarna rinner ut ur bolaget, försäljningen viker – och den nye ägaren verkar oförmögen att acceptera verkligheten.

Saabs sista strid är en bok om ekonomiskt vansinne, krossade drömmar och vad som kom att bli Sveriges största konkurs.

Om Nordströms förra bok, Cirkus Muller (Ekerlids, 2011):

”Jag sträckläste den i helgen. Den är kusligt bra och lättläst på rak journalistprosa. Läs den!” Robert Collin, Aftonbladet

 ”Ett avslöjande porträtt av en skicklig och karismatisk affärsman, men jobbig läsning för alla som bryr sig om Saab.” Jan-Erik Berggren, Expressen