Utgiven: Augusti 2016

Omslag: Eva Lindeberg

Översättning: Pelle Fritz-Crone

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 450 sidor

ISBN: 978-91-7461-620-0

E-bok: 978-91-7461-679-8

Sången om den röda rubinen

Agnar Mykle

Agnar Mykle är en av de mest kontroversiella författarna genom tiderna i Norge. Sången om den röda rubinen förbjöds 1957, ett år efter att den utkommit.

Rättsfallet som följde blev oerhört uppmärksammat. Mykle och hans förläggare anklagades för att publicera omoraliskt och pornografiskt material. De friades, men boken drogs under en period in från marknaden.

I romanen får vi följa den unge studenten Ask Burlefot under hans tid vid universitetet i Bergen – hans rastlöshet, frustration och sökande leder honom in på en väg fylld av skam, förluster och triumfer. Och det är Asks många möten med kvinnor och detaljrikedomen i dessa skildringar som gjorde boken så uppmärksammad.

Romanen blev en kritikersuccé och sålde stora upplagor där den gavs ut. I Sverige var det en omtalad skandalbok och i USA blev sedlighetsmålet mycket uppmärksammat.

Sången om den röda rubinen är en energifylld, rolig och rörande berättelse om en ung mans väg ut i livet. Den är också en av de stora kärleksromanerna i nordisk litteratur, väl värd sin plats i hyllan bredvid storheter som Den allvarsamma leken.

Denna utgåva har ett nyskrivet förord av Eva Ström.

Fler böcker av Agnar Mykle