Utgiven: Augusti 2017

Omslag: Niklas Lindblad

Översättning: Leif Jacobsen

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 155 x 226 mm

Omfång: ca 390 sidor

ISBN: 978-91-7461-880-8

E-bok: 978-91-7779-020-4

Slutsåld

Sju år som spionchef

Terrorism, läckor och hemliga operationer

Morten Skjoldager

I sin inifrånskildring av den danska polisens säkerhets och underrättelsetjänst, PET, berättar den tidigare högste chefen Jakob Scharf om planerade massmord i Danmark. Han ger oss inblick i kända såväl som okända operationer, porträtterar de hängivna agenterna och avslöjar hur man värvar informatörer.

Scharf beskriver sitt mandat att modernisera underrättelsetjänsten, som förvandlade organisationen till ett minfält av skvaller och läckor. Dessutom tar han bladet från munnen i den affär som blev hans fall efter sju år som chef för PET.

Tillsammans med journalisten Morten Skjoldager får vi följa den före detta underrättelsechefen genom hans tid inom PET. Med en mängd juridiska dokument, rapporter från organisationen samt den vanliga polisen, intervjuer med källor inom både rättsväsendet och de extremistiska miljöerna, tecknar Skjoldager den hittills skarpaste bilden av hoten mot Danmark och PET:s förmåga att motverka dem.

Sju år som spionchef är en tankeväckande bok om den tid då den moderna terrorismen kom till Norden. Här finns också kopplingar till svenskar och Säpo.

Boken har väckt en enorm uppmärksamhet i Danmark. PET försökte stoppa utgivningen, varpå dagstidningen Politiken distribuerade boken som bilaga för att försvara tryckfriheten. Tidningen har nu stämts på miljonbelopp och chefredaktören riskerar fängelsestraff.

”Skjoldager skriver fängslande och med suverän överblick, spännande från början till slut, Scharf levererar tänkvärda kommentarer om den skämmande mängden antiterroraktioner under hans kommando, och om danska underrättelseinsatser i ett större perspektiv.” BT

”Bara underhållningsvärdet gör att Sju år som spionchef förtjänar sitt toppbetyg. Lägg därtill den folkbildning det är att få en samlad överblick över händelser som det bara viskats om i media” Jyllands-Posten

”Vi har att göra med en ovanligt gedigen och utomordentligt genomarbetad journalistisk beskrivning av en viktig period i den nutida terrorhistorien.” Ekstra Bladet

 

Fler böcker av Morten Skjoldager