Utgiven: Augusti 2010

Översättning: Kjell Waltman och Inge R.L. Larsson

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 155 x 226 mm

Omfång: ca 220 sidor

ISBN: 978-91-86597-02-3

Spetsnaz på Nordkalotten

Viktor Leonov

Viktor Leonov ingick i den sovjetiska flottans elitförband under andra världskriget och tjänstgjorde både i Nordflottan och i Stillahavsflottan. Här beskriver han de riskfyllda specialoperationerna från norra polcirkeln till Koreas kust och berättar om de modiga män som stred vid hans sida.

I sina snödräkter och med vapnen dolda i vita säckar utförde förbandet livsfarliga uppdrag för att besegra Hitlers alpjägare i den mäktiga 20. bergsarmén, som stod vid Sovjets gränser mot Skandinavien och hotade hamnarna. Det ställdes höga krav på de sovjetiska soldaternas färdigheter och operationerna omfattade bland annat luftlandsättningar med fallskärm, landstigningsföretag, samt skidåkning och navigering. Oavsett om det gällde att tillfångata tyska officerare, organisera fritagningar av egna befäl eller leda luftanfall, bidrog Leonovs specialförband till att driva ut tyskarna ur Norge och Spetsnaz bedrifter blev omtalade över hela världen. Det här är historien om de män som riskerade livet i dessa legendariska militära insatser.

Boken är en kombination av Leonovs memoarer, där han ingående beskriver sina upplevelser i händelsernas mitt, och den amerikanske utgivarens egen forskning. Författarens ögonvittnesskildring kompletteras även med historiska arkivdokument, en genomgång av andra flottors specialförband, kartor och en omfattande bibliografi, vilket gör Spetsnaz på Nordkalotten till oumbärlig referenslitteratur såväl som underhållande läsning.