Utgiven: April 2017

Omslag: Fischer och Co

Översättning: Heidi Granqvist

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 300 sidor

ISBN: 978-91-88243-25-6

Spionskolan

Finlands hemliga agentverksamhet under andra världskriget

Mikko Porvali

Under fortsättningskriget (1941–1944) utbildade Finland åtskilliga ryska krigsfångar som antogs vara beredda att byta sida. Under utbildningen fick agenterna en ny identitet, och iklädda Röda arméns uniform skickades de till Sovjetunionen för att rapportera om vad de såg där.

Spionskolan är den första omfattande skildringen av Finlands hemliga agentverksamhet under fortsättningskriget. Författarens farfar, Antti Porvali, arbetade som utbildare vid Spanarskolan i Onegaborg (Petrozavodsk). Boken baserar sig på forskningsmaterial, dokument gömda av Antti samt vittnesmål om agentutbildningen.

Hur valdes spionerna ut bland krigsfångarna? Vad ingick i agenternas utbildning? Vad vet man om ödet för dem som skickades till Sovjetunionen? Varför har det tigits så länge om spionskolans verksamhet?

Efter kriget hamnade många av agenterna i Sverige och denna utgåva är försedd med ett nyskrivet kapitel om de finska agenternas kopplingar till vårt land.

Pressröster om Bakom Röda arméns linjer:

”Porvali beskriver dramatiken i en lågmäld berättelse som dock i sig är en nagelbitare. Det behövs inga överord för att sätta sig in i dessa mäns strapatser.” Örnsköldsviks Allehanda

”Närvarokänslan är stark. Man känner med personerna hur ont det måste ha gjort att få benet genomborrat av kulor och tvingas fortsätta utan möjlighet till smärtstillande […] en unik bok som vittnar om krigets fasor men också om den speciella gemenskap som växer fram under särskilt besvärliga och förfärliga förhållanden.” Soldat & Teknik