Utgiven: Oktober 2007

Band: Kartonnage

Format: 200 x 230 mm

Omfång: 220 sidor

ISBN: 978-91-85801-11-4

Stockholm huvudstaden

Ulf Sörenson (Red.)

Vad är egentligen en huvudstad?

Fortfarande anländer främmande nationers sändebud med häst och vagn till Stockholms slott. Men sedan landets regenter tog staden i besittning har mycket hänt.

En rad skribenter har för Samfundets S:t Eriks räkning undersökt frågan om vad det är som utgör och formar huvudstaden Stockholm.

”Vad är en huvudstad?” Journalisten och författaren Ingmarie Froman, som tidigare skrivit böcker om Stockholm, Bryssel och Paris, försöker svara på frågan.

”Makten och härligheten – hur ser vi på den idag?” Kristina Axén Olin och Mikael Söderlund från stadens nya majoritet i kommunfullmäktige frågas ut om sin syn på huvudstaden.

Mats Svegfors, ordförande i Ansvarskommittén, skriver om ”Huvudstadsregionen”.

Färgfabrikens Jan Åman skissar en vision: ”Stockholm som framtidens stad.”

Huvudstaden är också landets centrum för offentliga byggnader, för konstliv, museer och teatrar. Dagens Nyheters teaterkritiker Leif Zern skildrar ”Stockholm i scenljus”.

Ann Katrin Pihl Atmer gläntar på sin nya bok: ”Stadshuset – med ambitioner utöver de vanliga” – om ett stadshus som kröns av nationens tre kronor.

Skönhetsrådets Martin Rörby skriver om typisk ”Arkitektur för en huvudstad”.

Avgående landshövdingen Mats Hellström skriver om makten i ”Huvudstaden, staten och resten av landet”.

Olle Zetterberg förklarar vad ”Capital of Scandinavia” kan betyda.

Vad hände i staden när den blev ”Demokratins huvudstad”? Historikern Håkan Forsell skildrar det demokratiska genombrottets spännande decennier.

Ekonomihistorikern Klas Nyberg skriver om ”Ekonomins huvudstad”.

Krigshistorikern Thomas Roth skildrar ”Stadens försvar”.

Hur ser de historiska byggstenarna egentligen ut? Historikern Lars Ericson Wolker beskriver ”Hur Stockholm blev huvudstad”.

Marianne Råberg visar ”Hur huvudstaden planerades”.

Och varför är helgonet S:t Erik symbol för Stockholm? Statsheraldiker Henrik Klackenberg reder ut detta och mycket mer i ”S:t Erik och andra symboler”.

Stockholm huvudstaden är Samfundet S:t Eriks årsbok 2007