Utgiven: Januari 2007

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 188 x 240 mm

Omfång: 240 sidor

ISBN: 978-91-85267-94-1

Stora boken om vikingarna

Richard Hall

Stora boken om vikingarna utgör en faktaspäckad och fascinerande exposé över våra medeltida förfäders liv och leverne. Här står det mesta om vikingarnas skepp, vapen, hus, kläder, smycken, mat och dryck. Läsaren får följa invasionerna, plundringstågen och de blodiga slagen såväl som den tekniska utvecklingen och övergången från asatro till kristendom.

Skildringen spänner över vikingarnas hela historia, från de tidigaste daterade fynden till de sist kända bosättningarna. Den lyfter även fram enskilda händelser och personer som alla har något unikt att säga om inte bara sig själva utan också sin samtid.

Boken tar upp de senaste forskningsrönen och reder ut de föreställningar och begrepp som omgärdar de mytomspunna vikingarna. Det är en berättelse om både de stora härskarna och de vanliga vikingarnas vardag. Det är sanningen om den symboliska hjälmen och yxan.

Richard Hall arbetar vid York Archaeological Trust och ledde utgrävningarna av vikingabosättningarna i staden samt bidrog även till grundandet av det berömda Jorvik Viking Centre där. Han är en av de främsta experterna på området och har skrivit ett flertal böcker, varav denna är den mest omfattande och uttömmande.

I detta år vann kung Athelstan, krigares herre och människors välgörare, och likaså hans broder, ädelborne Edmund, med svärdseggen odödlig ära i en drabbning utanför Brunanburh. Edvards söner bröt sköldmuren och klöv med sina smidda svärd lindträsköldarna […] fienderna stupade, skottar och sjöfarare, dömda till undergång föll de […] Sedan begav sig nordmännen, spjutspetsars sorgliga spillror, i sina skepp av […] över det djupa vattnet till Dublin […] bakom sig lämnade de liken till hugnad för den svarta korpen […] Anglosaxiska krönikan, 937