Utgiven: Oktober 2022

Omslag: Lind & Co

Fotograf: Birgitte Riber Hald; Lars Klausen Hald

Översättning: Emeli André

Band: Inbunden

Format: 280 x 210 mm.

Omfång: ca 180 sidor

ISBN: 978-91-8018-475-5

Tjernobyl

Kärnkraftsolyckan som förändrade världen

Peter Suppli Benson

”’Var försiktiga, dammet är värst’, förmanade vår guide oss när vi klädde på oss skyddsdräkter och med Geigermätare i handen gick runt i folks lägenheter och hus med en känsla av att någon när som helst kunde komma in genom dörren.”

När reaktorn på kärnkraftverket i Tjernobyl vid staden Prypjat i Ukraina smälte och exploderade i april 1986, ledde det till en katastrof – både lokalt och globalt.

Idag ligger stora områden öde runt reaktorn i dess sarkofag. Som ett modernt Pompeji vittnar förfallna byggnader och tomma gator om en katastrof som överraskade alla. Och om en befolkning som evakuerades i all hast. Barn och vuxna, unga och gamla.

Tjernobyl berättar hela historien om kärnkraftsolyckan inifrån sovjetmaktens korridorer under det kalla kriget och händelsen som en bidragande orsak till Sovjetunionens fall. Tiden har gått men problemen består, något som bokens många foton grymt och vackert vittnar om. I ett nyskrivet kapitel skildrar författaren den dramatiska utvecklingen kring Tjernobyl 2022 under det ryska anfallskriget mot Ukraina.

Peter Suppli Benson är nordisk korrespondent på Berlingske. Han har tidigare varit redaktionschef och förlagschef på JP/Politikens Forlag.