Utgiven: September 2010

Uppläsare: Jens Hultén

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 300 sidor

ISBN: 978-91-7461-004-8

Pocket: 978-91-7461-033-8

Ljudbok: 978-91-7779-057-0

Slutsåld

Torpeden

En bok om Johan Darwich

Dick Sundevall

Historien om Johan Darwich är historien om en torped, en ”hitman”, och den värld en sådan lever i – men det är samtidigt berättelsen om en vän som aldrig sviker och en älskad bror, morbror och farbror.

Johan har begått i stort sett samtliga brott som finns i brottsbalken med undantag för sexualbrott och IT-brott. Han har gjort sig skyldig till grovt rån, stöld, grov misshandel, vapenbrott, narkotikabrott och mord.

Johan är dömd för vad polisen beskriver som ett beställningsmord. Han åtalades även för mordet på Brödraskapets ledare, Danny Fitzpatrick. Åklagaren yrkade på livstid men Johan blev frikänd. Inom länskriminalen i Stockholm misstänker man honom för ytterligare 4–5 mord, däribland på Brödraskapets tidigare ”hitman”, som man dock ännu inte hittat liket efter. Bland kriminella finns det de som hävdar att Darwich är ansvarig för så många som 10 mord.

Varför skriver man då en bok om en person som har begått alla dessa brott?

Därför att Johan ledde det första invandrargänget i Sverige: Gringos. Därför att han började sin kriminella bana vid sju års ålder i Syrien genom att stjäla skor som folk hade tagit av sig i moskén, för att sedan snabbt springa iväg och sälja dem. Därför att han under 30 år av grov kriminalitet har haft en unik insyn i den mest våldsamma delen av den organiserade brottsligheten i Sverige.