Utgiven: Januari 2023

Omslag: Niklas Lindblad

Översättning: Mattias Huss

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 155 x 226 mm

Omfång: ca 400 sidor

ISBN: 978-91-8018-243-0

Världens 50 farligaste företag

Juha-Pekka Raeste och Hanna Sokala

Stora multinationella företag påverkar hur vi tänker, vad vi äter, vilka vi träffar, vad vi gör med vår tid och till och med vem vi röstar på. I takt med att dessa företag växer, så ökar också deras inflytande och makt över individer och regeringar. För att framtiden inte ska dikteras av företag, utan av människor, behöver vi mer kunskaper.

De båda erfarna ekonomireportrarna Hannu Sokala och Juha-Pekka Raeste beskriver här 50 företag som utgör en central del av det globala näringslivet, det som bestämmer vilken sorts värld vi alla ska leva i. Vissa av företagen i boken är relativt okända (exempelvis Zh ngguó Y nc o Z ngg ngs och BlackRock) några förutsägbara (som Google och Amazon), andra kan förvåna (Ikea och Disney), ytterligare andra är oundvikliga (Gazprom och Chevron). Några av företagen kapitaliserar på våra vardagsbehov (Cargill och Coca-Cola), vissa på vår fåfänga (Bytedance och Facebook) och ytterligare andra på vår girighet (Goldman Sachs och Berkshire Hathaway). Världens 50 farligaste företag är måsteläsning för alla som intresserar sig för ekonomi, klimat och demokrati.

”Raeste och Sokala förfaller inte till att göra stora företag till syndabockar. […] Även om uppläggningen av en räcka bolag kan kännas schematisk levererar Raeste och Sokala utmärkt journalistik. Den är initierad, tankeväckande, underhållande och lämpligt polemiserande.”
Hufvudstadsbladet

Fler böcker av Juha-Pekka Raeste och Hanna Sokala