Utgiven: Januari 2015

Omslag: Niklas Lindblad

Översättning: Lisa Mendoza Åsberg

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: 301 sidor

ISBN: 978-91-7461-330-8

Vit feber

En resa till Sibiriens frusna hjärta

Jacek Hugo-Bader

Vit feber – En resa till Sibiriens frusna hjärta är en historia olik alla andra. Vi får följa journalisten Jacek Hugo-Bader på en resa från Moskva till Vladivostok, genom hela Sibirien.

I en ombyggd rysk jeep korsar han ett område som är mångdubbelt mer vidsträckt än Nordamerika. På vissa håll är det ett väglöst land, klimatet är ett av världens hårdaste och risken för att bli överfallen är ständigt närvarande.

Under resans gång möter han tragedi och lidande, men även en stor portion galghumor hos renskötare, nomadfolk, shamaner och före detta hippier. Vodkanden vita febern utplånar hela samhällen. Det är ett land i förfall.

Under sin färd möter Hugo-Bader Sovjetunionens avfällingar – prostituerade, hiv-smittade och cancersjuka som lämnats utan kvalificerad läkarvård. Han samtalar bland andra med ”Miss Russia HIV” som har ett eget tv-program och leder en stödgrupp för de som drabbats av sjukdomen. Bader besöker också Kalasjnikov (den nyligen avlidne uppfinnaren av vapnet med samma namn) som inte ägnar en tanke åt allt lidande hans skapelse har ställt till med, och vi får även möta en handfull hippier som berättar om hur de levde och protesterade mot regimen under Sovjettiden.